Nieuws

Roosendaalse politiek steunt aanleg zonnepark van initiatiefnemers GreenIPP en Obton

20 september 2019

Zonnepark Evertkreekweg een van de grootste parken van Noord-Brabant

De Roosendaalse gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor de realisatie van het zonnepark aan de Evertkreekweg in Roosendaal. De raad gaf donderdag 19 september een ‘definitieve verklaring van geen bedenkingen’ af voor het project. De initiatiefnemers zijn GreenIPP en het Deense bedrijf Obton, ontwikkelaar van duurzame energieprojecten en investeerder in zonne-energie. Dankzij deze verklaring kan de omgevingsvergunning worden verleend en SDE+-subsidie worden aangevraagd. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor de bouw van het zonnepark, die naar verwachting in 2020 van start gaat.

Belangrijke bijdrage aan klimaat
Het zonnepark van 30 hectare wordt gebouwd tussen de Holderbergsedijk, de Evertkreekweg en de Nieuwe Roosendaalsche Vliet. Hier worden bijna 115.000 zonnepanelen geplaatst, die samen voldoende energie opwekken om 10.000 huishoudens van stroom te kunnen voorzien, uitgaande van een gemiddeld jaarlijks verbruik van 3000 kWh per huishouden. Hiermee is de zonneweide in Roosendaal een van de grootste parken van Noord-Brabant. Met de komst van het zonneproject kan 19.500 ton CO2-uitstoot per jaar worden voorkomen. Zo draagt het bij aan de doelstellingen die zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs.

Anders Marcus, CEO Obton: “We zijn blij dat we met een innovatief land als Nederland kunnen samenwerken. Nederland heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen en we vinden het belangrijk daar een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Aandacht voorde omgeving
GreenIPP en Obton hebben met alle omwonenden afspraken gemaakt. Zo waren directe omwonenden betrokken bij de keuzes in landschappelijke invulling. De ontwikkelaars werken daarnaast samen met Stichting IVN, een landelijke organisatie die mensen lokaal bij natuur betrekt, voor het monitoren van de bodemkwaliteit en biodiversiteit van het park. Zodra de SDE+-subsidie verkregen is, wordt een crowdfundingcampagne gestart voor geïnteresseerden die financieel willen participeren. De aangrenzende roeivereniging krijgt ter compensatie voor het aanleggen van het park middelen om een aantal verbeteringen door te voeren, waaronder een CO2-reducerende waterpomp. Anders Marcus, CEO Obton: “Een zonnepark is logischerwijs een hele goede oplossing voor het creëren van zonne-energie voor de lokale bewoners. We zijn enthousiast dat we op deze manier groene energie aan de inwoners van Roosendaal en Steenbergen kunnen leveren.”

Over Zonnepark Evertkreekweg
Het zonnepark bestaat uit 33,5 hectare, waarvan 30 hectare in Roosendaal en 3,5 in Steenbergen. Van de 33,5 hectare wordt minder dan 25 hectare voor het park zelf gebruikt en de resterende 8,5 krijgt een hoogwaardige landschappelijke invulling waardoor de biodiversiteit zal toenemen. Het zonnepark wordt gebouwd in een buitendijks gelegen gebied dat tevens dient voor de opvang van overvloedig regenwater. Tot tevredenheid van gemeente en waterschap wordt de beschikbare waterberging door de bouw van het zonnepark flink vergroot. Zo kan water goed worden opgevangen in het geval van overvloedige regenval en worden de stroomafwaarts gelegen Beek en Dal-zones van Roosendaal ontlast.

Het zonneproject is geïnitieerd door onder andere DIEPP Solar. Patrick Verstege, initiatiefnemer en ontwikkelaar DIEPP: “GreenIPP en Obton hebben van meet af aan de dialoog en afstemming gezocht met omwonenden en andere belanghebbenden. Dit bijzondere zonnepark, met meer dan 25 procent aan bio-diverse groenvoorzieningen, uitgebreide recreatieve wandelmogelijkheden en een combinatie van energieopwekking en regenwaterbeheersing, is een resultaat waar iedereen trots op mag zijn.”

Obton heeft veel zonneparken in Europa gebouwd en investeert nu ook in het bouwen van zonneparken in Nederland. De reden dat er is gekozen voor een samenwerking met deze partij is dat Obton veel belang hecht aan groene en duurzame projecten en een betrouwbare partner is.

Over Obton
Obton is een investeringsmaatschappij voor duurzame energie. Het bedrijf biedt financiering, ontwikkeling en beheer van zonneprojecten. Obton bedient klanten in heel Europa.

Over GreenIPP
GreenIPP maakt de energietransitie voor bedrijven en gemeenten mogelijk. We realiseren grootschalige projecten voor de productie van groene stroom door te investeren en zorg te dragen voor de volledige ontwikkeling.

Over DIEPP
DIEPP Solar ontwerpt zonnesystemen met een focus op een jaarlijks aanhoudend hoog opgewekt vermogen en een geoptimaliseerd rendement.

MEER NIEUWS

01-03-2024

De Wolven zoekt een pr- en communicatieadviseur

Lees meer
09-01-2024

Patagonia Worn Wear tour keert terug naar sneeuwbestemmingen in Europa

Lees meer
09-01-2024

Kvik introduceert designkeuken Noliam in arizona beige en wood

Lees meer
18-12-2023

VPRO Cinekid Top 100 beste jeugdfilms 2023 bekend

Lees meer
15-12-2023

ScaleUp Dashboard 2023: voor het eerst in jaren weer meer snelgroeiende bedrijven in Nederland

Lees meer