Bol.com: de introductie van de multi-inpakmachine

In 2018 is de samenwerking tussen bol.com en De Wolven gestart. Bol.com was op dat moment al actief met de uitvoering van een ambitieus MVO-beleid maar zocht ondersteuning om dit ook via communicatie met het publiek te delen. De Wolven werd betrokken op het formuleren en het tot leven brengen van hun MVO-doelstelling: in 2025 wil bol.com klimaatneutraal winkelen bij hen mogelijk maken. Dit betekent dat zij hun CO2-uitstoot per pakket terug willen brengen naar nul. Samen met bol.com bespreken we wekelijks welke activiteiten er op de planning staan, en die een bijdrage leveren aan hun duurzame ambitie. Deze activiteiten bieden een haakje om de media mee te benaderen, om hun duurzame boodschap  weer onder de aandacht te brengen. Zo werd in september 2021 de ‘Multi-inpakmachine’ geïntroduceerd. Dit is de eerste machine ter wereld die meerdere artikelen van verschillende formaten in één doos verpakt. Dit betekent: kleinere pakketten, minder verpakkingsmateriaal en zo min mogelijk loze lucht. Hierdoor kunnen er meer pakketjes mee in vervoermiddelen, waardoor er minder ritten nodig zijn om hetzelfde aantal artikelen te bezorgen. Waardoor de CO2-uitstoot weer omlaaggaat. Een belangrijke innovatie dus. Hoe zorgen we ervoor dat pers hierover gaat schrijven?

KEYWORDS

Aanpak: een-op-een mediabenadering

Doordat de multi-inpakmachine uniek is zijn soort is, wisten we dat het bericht hoogstwaarschijnlijk opgepakt zou worden door vakmedia. Maar om nationale media enthousiast te maken voor de introductie van de multi-inpakmachine, moesten we het nieuws relevant maken voor de consument. Want waarom is het voor de consument fijn dat bol.com een multi-inpakmachine in gebruik neemt?  Nu is een grote ergernis van veel consumenten dat ze een te grote doos ontvangen voor de artikelen die ze hebben besteld. De multi-inpakmachine biedt de oplossing, want hij pakt precies op maat in. We gaven vervolgens een uniek kijkje achter de schermen door naast een persbericht ook een video van de multi-inpakmachine mee te sturen. Deze video was tevens geschikt om te delen via social media waardoor we via de eigen kanalen van bol.com ook extra aandacht voor de multi-inpakmachine konden realiseren.

Resultaat

Meer dan veertige publicaties zijn verschenen in zowel landelijke media (oa. Trouw, RTL nieuws en Reformatorisch dagblad) als in regionale media en vakmedia. Ook de video is via socials al meer dan 50.000 keer bekeken.

“Dit project was ontzettend leuk om op te pakken omdat de activiteiten zo divers waren; van het ontwikkelen van een script voor de video, het briefen van de fotograaf, het begeleiden van de opnames, het opstellen van een Q&A voor de directie en hen ook briefen voor de opnames, het ontwikkelen van een persbericht en de perslijst, contact met key media: dit perstraject had het allemaal. ”

Marre de Visser, pr-adviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over duurzaamheid binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op met Marre.