Publiciteit voor baanbrekende internationale wetenschappers en Nederlandse kunstenaar

KEYWORDS

Al meer dan vijf decennia lang eert de Stichting Alfred Heineken Fondsen iedere twee jaar vijf excellerende internationale wetenschappers, vier veelbelovende jonge wetenschappers en één kunstenaar. Maar weet het grotere publiek wel wie deze pioniers zijn en waarom het zo belangrijk is dat hun werk wordt geëerd? Vanuit de Stichting en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, die zorg draagt voor het nominatie- en selectieproces van de laureaten, kwam ook dit jaar na het succes van de vorige editie de vraag om hen te ondersteunen bij meer bekendheid en zichtbaarheid voor zowel de Heinekenprijzen als de laureaten via publiciteit. Uiteraard helpen wij graag bij het in het zonnetje zetten van deze bijzondere wetenschappers en kunstenaars, en vooral de impact die hun werk heeft op de maatschappij.

Aanpak: op zoek naar relevante en actuele haakjes
In Nederland zien we een groeiende aandacht voor wetenschap en er zijn meer prijzen die wetenschappers eren. Willen we het contact met het grotere publiek versterken en laten zien dat het niet weer ‘één van de prijzen is’, dan moeten we de laureaten een gezicht geven en het verhaal persoonlijk en relevant maken. Vanuit persoonlijke interesse in wetenschappelijke materie gaan wij altijd verder dan alleen het benaderen van wetenschapsjournalisten. We zoeken naar actuele haakjes zodat wetenschappelijk nieuws ook relevant wordt voor media die door het algemene publiek worden geraadpleegd. Daarvoor duiken we in de onderwerpen en gaan we ook met de laureaten in gesprek om samen op zoek te gaan naar interessante insteken naast de grotere onderzoeken die zij doen. Onze uitdaging is dan ook om (met oog voor de wetenschapper en vooral het onderzoek) een vertaalslag te maken van wetenschappelijke, fundamentele inhoud naar een verhaal dat relevant is voor iedereen: wat is de impact van hun werk op jouw dagelijkse leven?

Resultaat: zichtbaarheid en meer naamsbekendheid
De onderzoeken en persoonlijke verhalen van de laureaten hebben gezorgd voor uiteenlopende publicaties: van regionaal tot landelijk en van nieuwsblad tot magazine en in de vakmedia. Een greep uit de gerealiseerde publicaties: de Volkskrant, Linda, De Groene Amsterdammer, Medisch Contact, De Telegraaf en NRC.

Naast publiciteit voor de prijzen en de laureaten, hebben we ons ook ingezet voor de ceremonieweek waarin we kunst en wetenschap dichter bij de mens hebben gebracht en bijzondere ontmoetingen mogelijk hebben gemaakt.

“Ik zet mij graag in voor het delen van verhalen die het verdienen zichtbaar te zijn, en ben dan ook met veel plezier in de materie van deze bijzondere mensen gedoken. Het werk dat zij doen levert een enorm grote bijdrage aan de maatschappij. En dat mag gezien, gehoord én erkend worden. De kloof tussen de wetenschap en het brede publiek wordt helaas steeds groter. Door op een herkenbare manier te laten zien wat de impact is van deze mensen op ons dagelijks leven, hoop ik bij te kunnen dragen aan meer verbinding.”

Berber, pr- en communicatieadviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.