SIRE: Kinderen in Armoede. Laten we het dáár eens over hebben

Maar liefst 1 op de 13 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dit zijn kinderen die door geldgebrek niet mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. Deze kinderen ondervinden stress, sociale uitsluiting en hebben later ook een grotere kans om zelf weer in armoede terecht te komen. Om aandacht te vragen voor dit probleem ontwikkelde Stichting Ideële Reclame (SIRE) een 360° campagne om dit thema te agenderen bij burgers, opinieleiders en politici: ‘Laten we het daar eens over hebben’. Aan De Wolven is gevraagd om rondom de campagne publiciteit te genereren. De uitdaging was hier om media meer verdiepend op het onderwerp in te laten gaan (meer dan alleen de aankondiging van de nieuwe SIRE-campagne).

KEYWORDS

Aanpak: een-op-een mediabenadering

Om extra nieuwswaarde te creëren deed SIRE onderzoek naar de kennis van Nederlanders over kinderarmoede en verzamelde de stichting een panel aan experts op dit thema die vanuit verschillende perspectieven (historisch, economisch, internationaal en politiek) meer over kinderarmoede konden vertellen. Verder bestond de campagne uit een TV-commercial, een social media campagne en uit drie videoportretten van kinderen die in armoede leven, waarin ze openhartig vertellen over hun situatie en hoe zij deze armoede ervaren. Al deze input konden wij benutten voor het genereren van media-aandacht. We stelden een key-medialijst op (=belangrijkste media) waarin we per medium een andere invalshoek belichtten. Met een op maat gemaakt verhaal benaderen wij de media voordat de campagne live zou gaan zodat journalisten de tijd zouden hebben om dieper op het verhaal in te gaan.

Resultaat:

Doordat journalisten de ruimte en middelen kregen om dieper op het verhaal in te gaan resulteerde dit in tientallen publicaties: van RTL-nieuws, Koffietijd, Tijd voor Max en het Jeugdjournaal tot aan Telegraaf, het Nederlands Dagblad, Trouw en Linda.nl.

Credits:
Born05 is de bedenker van de campagne, Cake Film & Photography heeft de TVC en de 3 videoportretten geproduceerd en Ivo van der Bent is verantwoordelijk voor de fotografie, Hammerfest is het social media bureau, Stroom heeft zorggedragen voor de mediastrategie en contacten en De Wolven neemt de totale PR voor haar rekening,.

“Het is ontzettend belonend om mee te mogen werken aan een SIRE-campagne. Naast dat het erg leerzaam was om je helemaal onder te dompelen in het thema, en geslaagd wat betreft publicaties, kregen we ook terug dat het voor de kinderen uit de campagne daadwerkelijk taboes heeft doorbroken en dat ze opgelucht waren dat hun verhaal eindelijk verteld mocht worden. En dat is natuurlijk waar de campagne echt om draait.”

Marre de Visser, pr-adviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.